Kalender
Vikingemarked
Støtteforening
Nyheder fra Naturpark Åmosen

“Et hav af historier”

“Et hav af historier”

Bosættere, besærkere og brillante ingeniører – fortællingerne om vikingerne var mange og levende, da museumsinspektør ved Vikingeskibsmuseet, Louise Kæmpe Henriksen, holdt onsdagsforedrag på Formidlingscenter Fugledegård. Tissø Vikingemarked havde som optakt til årets Vikingemarked d.5. og 6. oktober indbudt den lokalkendte museumsinspektør til at fortælle ”Et hav af historier” om vikingernes maritime kultur.

Onsdag d.11. September 2013 mødte omkring 40 forventningsfulde gæster op til foredrag på Formidlingscenter Fugledegård. Fortællingen startede i slutningen af 700-tallet. En tid præget af enorme omvæltninger i Danmarkshistorien. Magten i landet blev samlet centralt, og gav anledning til større anlægsarbejder såsom Trelleborgene, Kanhave Kanalen og Danevirke. Samtidig udviklede den maritime kultur sig drastisk. Udviklingen flyttede grænserne for, hvor langt vikingernes verdensbillede strakte sig. ”Netop sejlet, vikingernes dristige skibskonstruktioner og udviklingen af de specialiserede fartøjer, kan ses som præmissen for vikingernes maritime overherredømme” understregede Kæmpe Henriksen.

 

”Else er den smukkeste pige”

Særligt historien om vikingernes ”krigsmaskine”, langskibet Havhingsten, fik opmærksomhed i den efterfølgende spørgerrunde. Louise Kæmpe Henriksen sejlede selv med på årets sommertogt rundt om Sjælland, og var i havn i både Kalundborg og Korsør. Hun berettede om forholdende ombord, og satte rejsen i vikingetiden i perspektiv. Og rejse, det gjorde vikingerne. Fra Orkneyøerne i Nord til Istanbul i Syd efterlod de spor til eftertiden i form af runeindskrifter. Indskrifterne giver små, sjove indblik i tankegangen for over 1000 år siden. ”Det er en slags vikingetids-graffiti”, bemærkede Kæmpe Henriksen. På Orkney findes en indskrift, der fortæller, at ”Else er den smukkeste pige”. Både runeindskrifter, andre skriftlige kilder, arkæologiske fund, forsøgsrejser og naturvidenskab skal kombineres i en tværfaglig forskning, for at man efter museumsinspektørens mening, får det mest fyldestgørende indblik i vikingernes maritime kultur. 

Vikingerne vender tilbage til Tissø

Foredraget leder op til årets Vikingemarked, der den første weekend i oktober, byder på endnu flere fortællinger om vikingetiden. Handelsmænd, kæmpende vikinger og vikingeskibet Røskva vil bringe pladsen rundt omkring Formidlingscenter Fugledegård 1000 år tilbage i tid. Den nye udstilling på Formidlingscentret har ligeledes vikingerne som centralt tema. Her fortælles om de spektakulære fund, der forbinder området med troen på de nordiske guder – Thor, Freja og ikke mindst krigsguden Tyr, som søens navn – Tirs sø – er afledt af. De nyeste forskningsresultater synliggøres gennem billeder, lyd og interaktive elementer.