Kalender
Vikingemarked
Støtteforening

De nordiske guder

De nordiske guder er allerede kendt af mange børn, og det kan derfor være en sjov oplevesle at lære om vikingerne og deres verden ved hjælp af guderne.

Der findes mange spændende fortællinger om de nordiske guder, og i vikingetiden forholdt mennesker sig konstant til guderne. Troen på guderne var med at holde samfundet i balance, og ofringer til guderne bragte frugtbarhed, krigslykke og velstand.

Ved Tissø er der fundet huse, bygget til tilbedelse af guderne, og der er fundet offerpladser under åben himmel. Våben, smykker og værktøj er blevet ofret i Tissø og i Halleby å. Der er også fundet offerbrønde fyldt med dyreknogler, og der har endda været ofringer a mennesker.

Udstillingen

Vores børnevenlige udstilling, på Formidlingscenter Fugledegaard, er fyldt med spændende oplevelser og fortællinger om de nordiske guder, og vikingernes liv omkring Tissø. Her er der billeder og skærme, og der er mulighed for at ofre en tegning til guderne. De modige kan prøve at stikke deres hånd i Fenris Ulvens gab, og der er rig mulighed for at klæde sig ud som en rigtig viking.

de nordiske guder

Læs mere om vores udstilling her!

Skattejagt med Freja

Freja vil gerne fortælle jer om de nordiske guder og livet som viking omkring Tissø, derfor har hun lavet en skattejagt der tager jer rundt i området omkring Fugledegaard. Her vil hun fortælle historier og stille jer gåder.

de nordiske guder

Skattejagtens kan printes fra dette link, eller i kan hente en fysisk kopi på Fugledegaard i åbningstiden.

Fortællinger om de nordiske guder

Her kan du læse nogle spændende historier ommkring de nordiske guder. Fortællingerne kan være god inspiration til undervisning, teaterstykker eller tegneworkshops.

Odin

de nordiske guder

Odin er gudernes konge, og bor i Valhalla, hvor de mægtigste krigerer kommer hen når de er faldet i kamp. Engang forsvandt Odins brødre, Vile og Ve, og han vågnede op helt alene. Han vidste ikke hvad der var sket med hans brødre så han besøgte Mimer, som vogtede en meget speciel brønd. Mimer vogtede strengt brønden, da han ikke ville have andre end ham selv skulle drikke fra den. Vandet i brønden gav nemlig uendelig visdom, og derfor var Mimer den klogeste af alle.

Odin bad om lov til at drikke fra brønden, så han kunne finde ud af hvad der var sket med hans brødre, men Mimer ville ikke give ham lov. Derfor sagde Odin, at han ville gøre hvad som helst, endda stikke sine egne øjne ud. Det vækkede Mimers interesse, og han gav Odin lov til at drikke fra brønden, hvis han smed et af sine øjne i den. Odin hev sit ene øje ud og smed det i brønden, og herefter skænkede Mimer ham et drikkehorn. Men det var nu unødvendigt, for Odins øje var i brønden, og nu kunne han se alt der var sket og hvad der ville ske. Hvad der var sket med hans brødre fortalte han aldrig til nogen.

 

Thor

de nordiske guder

Thor er den stærkeste af alle guderne. Han ejer hammeren Mjølner, som altid kommer tilbage til hans hånd, når han kaster den. Med hammeren, og hans vogn der bliver trukket to geder, ridder han over himlen og laver tordenvejr. Engang besøgte Thor jætten Hymer og spurgte ham om lov til at komme med på fisketur. Til dette svarede Hymer at det ikke var en god idé, for Thor ville bare blive bange så snart de ikke kunne se land. Dette gjorde Thor rasende, og han havde nær slået Hymer i hovedet med Mjølner, men han tog en dyb indånding og sagde, at Hymer bare kunne ro så langt ud han ville for Thor ville ihvertfald ikke blive bange før Hymer. Thor spurgte Hymer hvilken mading de skulle bruge til at fiske, og Hymer svarede at det måtte Thor selv finde ud af. Thor gik derfor ind på Hymers eng, hvor hans okser græssede. Hymer var meget glade for sine okser, og specielt for tyren Himmelbrøler. Thor gik lige hen til tyren, og uden at anstrenge sig rev han hovedet af den. Dette gjorde selvfølglig Hymer meget ked af det, men han turde ikke sige noget til Thor.

De begav sig derefter ud i fiskebåden og efter noget tid sage Hymer at de nu var kommet til det sted hvor han plejde at fiske, men Thor sagde han ville længere ud, så de sejlede videre. Efter noget tid blev Hymer dog lidt nervøs og sagde at de nu var så langt ude at de kunne risikere at støde på Midgårdsormen, men Thor ville vise at han ihvertfald ikke var bange, så han ville endnu længere ud. Midgårdsormen er en af Lokes grusomme monster børn. Den blev smidt i havet af Odin, og her voksede og voksede den. Faktisk blev den så stor at den kan nå hele vejen rundt om jorden og bide sig selv i halen.

Da de havde sejlet et godt stykke var Thor tilfreds med deres distance fra land, og skulle gøre hans fiskegrej klart. Han brugte bådens anker som krog og ankertorvet til snørre. På ankeret placerede han oksehovedet som mading og kastede det ud i vandet. Ankeret havde knap nok nået bunden før der var bid. Og sikke et bid det var! Hvad der end havde bidt på, var stort og stærkt. Faktisk så stærk at Thor måtte stampe sine fødder godt fast i bådens bund for a holde fast. Båden blev trukket rundt, from og tilbage, på havet, for Thor var stædig og ville ikke give slip. Til sidst gik Thors fødder igennem bunden på båden så han nu havde sine føder i vandet. Det var her han opdagede at det var selve Midgårdsormen han havde fået på krogen. Synet af Midgårdsormen gjorde Hymer så bange, at han greb en økse og huggede linen over. Derefter forsvandt Midgårdsormen tilbage i havet. Dette gjorde Thor så rasende, at han smed Hymer over bord, og så kunne han få lov til at svømme hele vejen hjem.

 

Sif

Sif er gudinde for høsten, og den velstand der følger efter høsten. Hun er gift med Thor og de har sammen børnene Modi og Thrud, dog har Sif et barn ved navn Ull, hvis far er ukendt. Sif beskrives som den smukkeste og mest loyale af alle gudinderne. Guden Loke var noget af en drillepind, og det gik også en gang ud over Sif. I en spøg klippede Loke alt Sifs hår af, og det gjorde hende selvfølgelig meget ked af det. Da Thor fandt ud af det var Loke der stod bag, blev han stik tosset. Thor tvang Loke til at gå til dværgene og skaffe et hår af det pureste guld. Da loke fastgjorde det gyldne hår til Sifs hovede, voksede det sig fast og voksede ud som rigtigt hår. Det er derfor Sif altid er skildret med gyldent hår.

 

Loke

Loke er faktisk en jætte, men han boede sammen med guderne is Asgård. Han er nok mest kendt for altid at skabe problemer for guderne, men han er der også altid for at hjælpe med at løse dem igen. Loke er far til monster skabningerne midgårdsormen, fenrisulven og dødsgudinden Hel. Han var også mor tilden ottebenede hest, Sleipner, som Odin rider på. Derudover har han to sønner, Vale og Narfe, med sin kone Sigyn. Loke spiller en kritisk rolle i Ragnarok, da han vil lede jætterne i slaget mod guderne, og selvom han altid har haft et godt forhold med dem, sluttede dette forhold dog, da han var skyld i Balders død. Balder var den mest elskede af alle guder, så vellidt at hans mor, Frigg, fik alt i hele verden til at love, at de ikke ville slå Balder ihjel eller gøre ham ondt. Dog glemte hun at spørge misteltenen. For at fejre, at Balder var usårlig, kunne guderne godt lide at skyde pile efter ham. Han kunne jo alligevel ikke tage skade af det. Balders bror, Høder, som var blind, ville meget gerne deltage i legen. Loke forvandlede sig til en kvinde og hjalp Høder med at sigte, og gav ham en pil lavet af mistelten. Pilen ramte Balder og slog ham ihjel, for misteltenen havde jo ikke lovet at den ikke ville gøre Balder ondt.

Alle guderne var meget kede af det efter Balders død, så de sendte Hermod til Hel for at overtale hende til at give dem Balder tilbage. Hun nægtede dog at give ham tilbage indtil alle i hele verden græder over Balders død. Der var kun én der ikke ville græde over Balder; Jættekvinden Tøkk. Det tog ikke lang tid for guderne at renge ud, at Tøkk var Loke i forklædning, og de udtænkte nu en straf for Loke.

Guderne tog Loke til Jotunheim, jætternes land, og de placerede møllesten om hans hals, mave og knæ, sådan så han ikke kunne bevæge sig. Så forvandlede de hans søn Vale til en ulv, i håb om at han ville slå sin egen bror ihjel, for guderne ville ikke begå mord. Efter Vales dyriske instinkter tog over, og han havde dræbt Narfe, brugte guderne Narfes tarme til at binde Loke fast. Over Lokes hovede lagde den en meget giftig slange, som ville dryppe dens gift på Loke. Giften er så smertefuld at den får Loke til at skælve, og hele bjerget omkring ham skælver med ham, og så skabes der jordskælv. Lokes kone, Sigyn, elsker ham dog så højt, at hun tager med ham til Jotunheim. Indtil Ragnarok står hun med et kar over Lokes hovede, som opfanger alt giften der drypper fra slangen, men desværre må karet tømmes engang imellem, og så ryster Loke og verden med ham.

 

Freja

de nordiske guder

Freja var gudinde for kærlighed og frugtbarhed, og var nok den vigtigste gudinde af dem alle. Hun var rigtig smuk, og elskede guld og smykker, så da fire dværge tilbyder hende det smukkeste af alle halssmykker, Brisingamen, for at ligge en enkelt nat med hver af dem, så tøvede hun slet ikke. Loke fik hurtigt opsnust hvordan Freja kom til at eje sådan et smukt smykke, og så fortalte han det til Odin, som blev meget sur. Han forlangte at Loke skulle stjæle smykket fra Freja. Loke forvandlede sig til en flue for at snige sig ind til Freja mens hun sov, og derefter forvandlede han sig til en loppe og bed hende. Det fik Freja til at vende sig i sin søvn, så Loke nemt kunne tage halskæden af hende.

Freja vågnede op og kunne ikke finde sit elskede halssmykke, og hun bad grædende Heimdal om hjælp til at finde det, for Heimdal havde det bedste syn i verden. Heimdal fandt hurtigt ud af, at det var Loke der havde stjålet smykket, og da han konfronterede Loke med det, forvandlede de sig begge til sæler og kæmpede om smykket. Heimdal vandt og tog smykket med tilbage til Freja, som blev meget glad. Det siges at Loke og Heimdal vil slås igen til Ragnarok, og at de her vil slå hinanden ihjel.

 

Tyr

de nordiske guder

Tyr var gud for krig og retfærdighed, og havde meget stor betydning for vikingerne. Tissø er faktisk opkaldt efter Tyr, for Tyr blev i gamle dage udtalt Tir, og søen hed Tirs sø. Med tiden har sproget dog ændret sig og derfor blev det i sidste ende til Tissø. I søen er der fundet våben som formegentlig er blevet ofret til Tyr for at få god held i kamp. Tyr var den modigste af alle guderne, hvilket kan ses på hans manglende hånd, som Fenrisulven bidte af. FenrisUlven er en af Lokes monsterbørn, og da den var hvalp var den rigtig sød, og alle guderne elsekde den og legede med den. Guderne opdagede hurtigt, at Fenris voksede og voksede, mere end en ulv normalt ville, og snart var der ikke nogen der turde lege med den mere. Derfor vaglte guderne at Fenris skulle bindes fast, så den ikke forvoldte skade, men uanset hvad de bandt den med, så kunne den komme ud af det. Guderne sendte Loke til dværgene og bad dem om at smede en magisk kæde, som Fenris ikke kunne bryde. Til at lave kæden brugte de fuglespyt, kvinders skæd, bjergenes rødder, bjørnesener, fiskenes ånde, og lyden af kattepoter. I mellemtiden var Fenrisulven dog blevet ret skeptisk overfor guderne, og nægtede at lade sig binde igen, medmindre en af dem stak deres hånd ind i dens gab. Tyr, som er den modigste, meldte sig frivilligt og lagde sin hånd i Fenrisulvens gab. Derefter bandt guderne Fenris fast, men da Fenris opdagede at den ikke kunne bryde fri af kæden, lukkede den sine tænder om Tyrs hånd, og derfor mangler Tyr sin ene hånd.

 

Heimdall

de nordiske guder

Heimdall er en af de mystisker guder i nordisk mytologi. Han har hele ni mødre, som alle er søstre. Heimdall bor i Himmebjerg, som ligger lige ved siden af regnbuen Bifrost, som er broen mellem Midgård og Asgård. Her vogter han Asgård, så jætter og andre uvedkommende ikke kan komme ind. Heimdall har brug for meget mindre søvn end en fugl, og han kan se flere hundred mil, ligemeget om det er dag nat. Derudover kan han høre græsset gro, og uld på fårene vokse. Dette gjorde ham til den perfekte vagt. Han ejer hornet Gjallerhorn, som han vil blæse i når jætterne prøve at krydse bifrost. Det kan høres i hele verden når han blæser i det.