Kalender
Vikingemarked
Støtteforening

Formidlingsstationer i naturparken

Naturpark Åmosen har etableret tre ubemandede formidlingsstationer i Naturpark Åmosen.

Formidlingsstationerne kan være udgangpunkt for ture ud i naturparken. På stederne skal der opsættes stedsspecifikke udstillinger, der formidle områdernes særlige historie og natur.

En industriel historie

sukker DSC_3646 DSC_3692 Flasken

Stationen ved Sukkerkanalen fortæller om lokalområdets industrihistorie, hvor vandkraft spiller en afgørende rolle. Det har det gjort lige fra møllernes tid, hen over sukkerfabrikken i Gørlev til den industrielle symbiose i Kalundborg.

Adresse: Sukkerkanalen ved Ornum strand. Nærmeste adresse er: Osvejen 62, 4480 Store Fuglede.

Tørvegravning i Store Åmose

I tiden omkring 2. verdenskrig blev Åmosen et værdifuldt område for Danmark. Tørv fra mosen blev pga. den store mangel på brændstoffer som olie og benzin en meget vigtig energikilde for både virksomheder og private. Tørveproduktionen blev derfor gjort mere effektiv.

Store maskiner til at presse og ælte tørven kom i brug, selvom meget af arbejdet stadig foregik ved håndkraft. Tørven skulle tørres og stables, og der blev lagt jernbaner ud i mosen. Hestevogne og lastbiler kørte tørven til jernbanen, hvorfra den kunne læsses på tog, der bragte den ind til København.

Store virksomheder opkøbte jord i mosen for at skaffe tørv til deres produktion.Flere tusinde mænd, kvinder og børn flyttede i sommermånederne ud i mosen for at tjene penge på tørven. Det var hårdt arbejde, men der var gode penge at tjene.

15826_820076674725672_4601565493870675902_n Scan20183web ImageGen axel

Adresse: Kærvej 1, Verup, 4293 Dianalund.
Hjemmeside: www.vasebakkegaard.dk
Link til folder om det private musseum

 

Guldalder malerne ved Skarresø

Udehuse-Gif download (1) åmosen 104 DSC_6002

Området omkring Skarresø – eller Skarridsø som den tidligere hed – er et helt unikt stykke dansk natur. Skoven og søen har altid været et yndet udflugtsmål, og talrige er de postkort og private fotos, som Lokalarkivet har, med søen som motiv. Også flere af guldaldermalerne, bl.a. J. T. Lundbye og P. C. Skovgaard, fandt motiver ved Skarresø.

Film om Guldaldermalderne ved Skarresø

Adressen: Sølystvej 2, 4450 Jyderup
Højskolens hjemmeside: www.jyderuphøjskole.dk