Kalender
Vikingemarked
Støtteforening

Jernalder

Jernalderen ved Tissø byder på unikke fund. I søen, tæt ved udløbet til Hallebyåen, blev der i 1891 fundet en tyrefigur i bronze.

Tyren menes at have siddet på en kedel eller en vogn. Figuren har flere lighedstræk med andre tyrefigurer fra Danmark. Mest opsigtsvækkende er det dog, at der i den bayerske by Manching i Sydtyskland, findes en næsten identisk figur. Manching ligger i det gammel-keltiske område, og figuren menes at have været fremstillet i netop dette område. Tyren dateres til tiden omkring Kristi fødsel.

I forbindelse med udgravningen af hallen på Fugledegård fremkom en lille gravplads fra romersk jernalder. Diffuse spor i jorden viste sig at være otte grave fra omkring Kristi fødsel. Tre af gravene blev udgravet, de sidste 5 ligger bevaret til eftertiden.

En af gravene indeholdt skelettet af en ung pige på omkring 10 år. Som gravgave havde hun fået et lille lerbæger og et flot dragtspænde. I en anden grav lå skelettet af en voksen kvinde. I hendes grav lå 3 flotte lerpotter og et dragtspænde med guldblik. I spændet var der rester af kvindens tøj, som kobbersaltene fra fibulaen havde konserveret, og bevaret for eftertiden. Den sidste grav indeholdt skelettet af endnu en ung pige, hvis alderen er uvis. Hendes gravgave var en lille lerpotte.

Fra Yngre Romersk Jernalder er der fundet en enkelt grav ved Bulbrogård. Det var en jordfæstegrav, hvor knoglerne fra begge ben, kraniet og tandsættet var bevaret. Den døde havde fået en lille kop med som gravgave. Koppen var på fineste vis omgivet en cirkel af små røde sten.