OM NATURPARK ÅMOSEN

Naturpark Åmosen er kendt som Sjællands sidste ødemark, og rummer storslåede landskaber, enestående natur og en dramatisk historie om mennesket og naturen, der går helt tilbage til stenalderen. Alt sammen bundet sammen af vandet.

DANMARKS FØRSTE NATURPARK

Men naturparken byder på meget mere end det unikke naturlandskab. Naturpark Åmosen har en overvældende betydning internationalt, når det kommer til arkæologiske fund fra jægerstenalderen og vikingetiden. Den dag i dag fungerer den som en skattekiste, der Dybt i dens dyndige lag finder vi enestående fund, der afslører spændende historier om vores forfædres liv og kultur og som former vores forståelse af fortiden.

Naturpark Åmosen består af næsten 90% privatejet jord. Vi håber derfor, at du som gæst i naturparken vil vise hensyn til lodsejere, naboer og den sårbare natur, når du bevæger dig rundt i naturparken. Følg altid gældende regler for færdsel i private skov og det åbne land.

ET OKKULT LANDSKAB – FORTIDENS MENNESKER

I landskabet kan du aflæse isen og smeltevandets bevægelser og blive klog på nogle af de første mennesker, der beboede landet, efter isen trak sig tilbage. Naturpark Åmosen er et kulturhistorisk skatkammer, hvor der er gjort flere fund af international betydning, da de tørveholdige moser har bevaret fortidsminder i flere tusind år. Her kan du gå på opdagelse i spor fra fortidens mennesker, der dyrkede komplekse ritualer, dødekult og ofrede til guderne på offerpladser og i kulthuse.

STORSLÅET NATUR

Naturpark Åmosen er for dig, der ønsker rolige og sanselige oplevelser i naturen. Du kan være heldig at møde store rovfugle, krondyr og ældgamle træer i det smukke istidslandskab. Det fugtige landskab har skabt gode betingelser for sjældne dyr og planter; fra den lille blå isfugls dans over det rislende vand i åerne til den prægtige havørns jagt efter føde på de store søer.

GÅ PÅ OPDAGELSE I NATURPARKEN

Med sine 8500 hektar giver Naturpark Åmosen rig mulighed for fantastiske naturoplevelser og et udfordrende friluftsliv. Tag med vores erfarne naturvejledere på eksklusive guidede ture med forskellige tematikker. Hør nattergalen ved Tissø, hvor sangfuglens lyde blander sig med fortællinger om vikingernes ofringer i landskabet. Smag på naturen på vores lærerige sanketure eller kom med ind i mørket, når vi guider dig igennem den 900 meter lange å-tunnel, hvor du går med vand til knæene og flagermus om ørerne. Du kan også selv gå på opdagelse og følge de markerede ruter ude i landskabet til fods eller på cykel og overnatte midt ude i naturen i smukke shelters.